POPIS
Pravá belgická čokoláda Callebaut s vyváženou horkou chuťou kakaa, s ideálnou viskozitou Vhodná na výrobu ozdôb, praliniek, poťahovanie a na prípravu horúceho čokoládového nápoja
UPOZORNENIE: Pri vysokých letných teplotách negarantujeme, v ako stave vám čokoláda príde Čokoláda sa totiž pri vyšších teplotách rozpúšťa
ŠPECIFIKÁCIE
Zloženie: kakaová hmota, cukor, kakaové maslo, sójový lecitín, prírodná vanilková aróma
Obsah kakaa min 54,5 %
Alergény: Obsahuje sóju Môže obsahovať stopy orechov a mlieka (laktózy)
Hmotnosť: 250 g
NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pre 100 gramov)
Kalórie: 2303 kJ / 550 kcal
Tuky: 37 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 22 g
Sacharidy: 46 g z toho cukry: 43 g
Bielkoviny: 5,1 g
Soľ: 0,01 g
ČOKOLÁDOVÝ FONDÁN
Ingrediencie
125 g kvalitnej horkej čokolády, 150 g masla, štipka soli, 4 väčšie vajcia, 160 g cukru krupice, 65 g polohrubej múky, 2 lyžice holandského kakaa, maslo a kakako na vymazanie a vysypanie formičiek, zmrzlina k podávaniu
Postup
1 Pripravte si 9 žiaruvzdorných formičiek (vhodné sú zapekacie misky na Creme Brulee) o priemere 7 cm a výške 4 cm Vymažte ich maslom a vysypte kakaom Dajte ich na plech, aby sa vám s ním lepšie manipulovalo
2 Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a maslo a pridajte štipku soli
3 V mise prešľahejte vajce s cukrom, až vznikne pena a pomaly premiešajte čokoládovú zmes
4 Preosejte múku a kakao a ľahko vmiešajte do čokoládovej zmesi Cesto vlejte do formičiek, každú naplňte zhruba do 3/4 Uložte na 2 hodiny do chladničky Pokiaľ nemáte čas, môžete hneď použiť, ale upravte čas pečenia
5 Rúru predhrejte na 180°C Pečte 9 - 10 minút, tak aby bola vonkajšie časť pevná, ale vnútro ešte tekuté
TIP: Upečte iba jeden fondán, aby ste správne odhadli čas pečenia, keď budete vedieť správnu dĺžku pečenia, upečte zvyšok
Podávajte s kopčekom obľúbenej zmrzliny Výborná je napríklad vanilková
Zdroj receptu a obrázku k receptu:http://freshiprimacz/recepty/dokonaly-cokoladovy-fondan
ČOKOLÁDA A JEJ VPLYV NA ZDRAVIE
Kvalitná vysokopercentná čokoláda (ale aspoň 70 % obsahu kakaa) znižuje krvný tlak, pôsobí pozitívne pôsobí na srdce a cievy, ako prevencia infarktu, znižuje cholesterol a zrážanlivosť krvi, prekrvuje telo Čokoláda obsahuje antioxidanty, ktoré pôsobí ako prevencia rakoviny Tiež obsahuje horčík, draslík, fosfor, železo, vápnik, meď, fluór Čokoláda povzbudzuje, zlepšuje psychiku, zmierňuje úzkosť, má priaznivý vplyv na činnosť mozgu, zlepšuje pozornosť, znižuje únavu, chráni pred artritídou a rôznymi alergiami Navyše má afrodiziakálne účinky Čokoládu je však nutné konzumovať v primeranom množstve Odporúčame 10 g čokolády denne
DRUHY ČOKOLÁDY
Horká čokoláda obsahuje vysoký podiel kakaa Horká čokoláda musí obsahovať minimálne 35% kakaovej sušiny (za kvalitnú čokoládu sa považuje tá s minimálne 50% kakaových prísad) Horká čokoláda obsahuje iba kakaovú sušinu, kakaovú hmotu a cukor Odporúčame čokoládu z kvalitných kakaovch bôbov s ale aspoň 70 % kakaa Vysokopercentná tmavá čokoláda je skvelá nie len na priamu konzumáciu, ale tiež na čokoládové polevy, na horúcu čokoládu, na čokoládové fondue a na pečenie čokoládových dezertov (napr, Sacher torta, brownies)
Mliečna čokoláda…