POPIS
Malý hrnček bez ucha v čiernom prevedení je vyrobený ručne japonskými hrnčiarmi Priemer hrnčeka je 9 cm a jeho výška je tiež 9 cm Hrnček je matný a v hornej časti hrnčeka je lesklý efekt stekajúcej farby Hrnček nemá ucho a má nepravidelný okraj Hrnček je vhodný do umývačky riadu aj do mikrovlnej rúry Ideálny na čaj, ale môžete ho použiť aj na kávu alebo na studené nápoje
ŠPECIFIKÁCIE
Priemer: 9 cm
Objem: 250 ml
Výška: 9 cm
Farba: čierna
Materiál: keramika
NÁVOD NA PRÍPRAVU ZELENÉHO ČAJU
Na 1 šálku čaju zalejte 1 čajovú lyžičku (2 - 3 g) čajovej zmesi vodou o teplote 80 °C a lúhujte 3 - 4 minúty
ZELENÝ ČAJ A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVIE
Zelený čaj vzniká tak, že sa čajové lístky čajovníka čínskeho zozbierajú a krátko po otrhaní sú vystavené vysokým teplotám (para/sušenie) Vďaka tomu sa zabráni ich oxidácii a zabráni sa tak strate sily čajových lístkov
Zelený čaj má jedinečnú chuť a blahodárne účinky na zdravie Pôsobí povzbudivo (odstraňuje únavu) V tradičnej medicíne v Číne, Japonsku, Indii a v Thajsku sa používal na hojenie rán, znižovanie horúčky, zástavu krvácania, znižovanie krvného cukru a na zlepšenie trávenia Sú preukázané pozitívne účinky pitia zeleného čaju na činnosť srdce, prevencia srdcových ochorení, liečbu nervového systému, oparov, akné, porúch trávenia, podporu funkcii mozgovej činnosti a močového ústroja, zahnanie smädu, na prevencii únavy duševnú vzpruhu Zelený čaj obsahuje antioxidanty, podporuje imunitu, zlepšuje metabolizmus, urýchľuje spaľovanie tukov, znižuje cholesterol a je účinnou prevenciou cukrovky a rakoviny Navyše má antibakteriálne účinky, ničí teda baktérie v ústnej dutine a pôsobí ako prevencia proti zubnému povlaku
DRUHY ZELENÉHO ČAJU
Medzi najznámejšie odrody zeleného čaju patrí Sencha a Matcha Zelený čaj Sencha je najrozšírenejší typ japonského čaju Čajové lístky u ktorých bolo naparením zabránené oxidácii, sú zvinuté do tenkých tmavo zelených ihličiek Čaj Matcha je japonský mletý čaj, ktorý vzniká zo špeciálneho zeleného čaju Matcha čaj sa používa predovšetkým pri čajových obradoch, ale tiež v potravinárstve (farbivo zmrzlín, japonských sladkostí)
KEDY A AKO ČASTO PIŤ ZELENÝ ČAJ?
Odporúčame piť zelený čaj pravidelne - najlepšie každý deň Vďaka obsahu kofeínu nie je vhodné ho piť večer pred spánkom
SLADIŤ ALEBO NESLADIŤ ČAJ?
Čaj si najlepšie vychutnáte nesladený Jedine tak môžete vnímať naplno jeho chuť, vôňu a pitie čaju sa pre vás stane skutočným zážitkom plných vnemov
NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI PRÍPRAVE ČAJU
1 Nesprávna teplota vody pri zaliatí čaju - zelený čaj vyžaduje teplotu 80°C, pri teplote vyššej má horkú chuť, pri príliš nízkej teplote má čaj vodovú chuť
2 Nesprávna doba lúhovania - zelený čaj lúhujte 3 - 4 minúty, kedy sa kratšia doba používa pre väčšie množstvo čaju a dlhšie pre menšie množstvo čaju
3 Nesprávna dávka čaju - na jeden šálok zeleného čaju použite 2 - 3 g čaju, odporúčame presne odvážiť
NÁVOD NA PRÍPRAVU ČIERNEHO ČAJU
Na 1 šálku čaju zalejte 1 čajovú lyžičku (2 - 3 g) čajovej zmesi vodou o teplote 90 °C a lúhujte 4 - 5 minúty
ČIERNY ČAJ A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVIE
Čierny čaj prechádza dlhšou oxidáciou (fermentáciou = kvasenia) ako zelený čaj a preto má silnejšiu vôňu, ktorú si udrží niekoľko rokov Po zbere sa čajové lístky nechajú zavädnúť pomocou prúdenia vzduchu Potom sa lístky spracujú (drvením, rezaním alebo stočením) a nechajú sa oxidovať (úroveň oxidácie určuje kvalitu čaju - čím dlhšia oxidácia, tým kvalitnejší čaj a jemnejšia chuť) Následne sa čajové lístky sušia, aby sa zabránilo ďalšou oxidáciou
Čierny čaj má blahodárne účinky na zdravie…