POPIS
Široké ryžové rezance niekedy tiež nazývané vietnamské rezance alebo rezance Pho sú súčasťou tradičnej vietnamskej polievky Phở Ryžové nudle o šírke 3 mm, majú bielu farbu Sú vyrobené z 90% ryžovej múky a tak sú bezvaječné a neobsahujú lepok Príprava je veľmi rýchla, vo vriacej vode sa ryžové rezance varia 6 - 8 minút Široké rezance sú základom ázijskej kuchyne Môžete ich používať do polievok, ale tiež ako prílohu k mäsu alebo zelenine, skvelé sú tiež osmažené na oleji do chrumkava vo wok panvici
ŠPECIFIKÁCIE
Zloženie: 90% ryžová múka, 10% voda
Hmotnosť: 375 g
NUTRIČNé A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pre 100 gramov)
Kalórie: 1514 kJ / 356 kcal
Tuky: 0,8 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,3 g
Sacharidy: 80 g z toho cukry: < 0,5 g
Bielkoviny: 7 g
Soľ 0,05 g
*Fotografia je iba ilustračná Odoberáme široké ryžové rezance od viacerých výrobcov, aby sme vám zaistili vždy najpriaznivejšie ceny Môžete teda obdržať výrobok v inom obale Zloženie sa nemení, máme teraz balenie 375 g alebo 400 g, cena je pre obe hmotnosti rovnaká
PRAKTICKÉ RADY
Spotrebujte pred datumom uvedeným na obale
Ryžové rezance zalejte vriacou vodou a nechajte 3 - 5 minúty odpočinúť prikryté pokrievkou alebo tanierom Potom zlejte Podávajte ako prílohu k ázijských jedlám (k mäsu, zelenine, kari), použitie do polievok alebo osmažte na oleji vo wok panvici s ďalšími ingredienciami
RYŽOVÁ MÚKA A JEJ VLYV NA ZDRAVIE
Ryžová múka má zaujímavú chuť, je ľahko stráviteľná a vyvoláva pocit nasýtenia Jej veľkou výhodou je, že neobsahuje lepok a tak je vhodná aj pre celiatikov a pri bezlepkovej diéte Používa sa na prípravu bezlepkového pečiva, sušienok, sladkých dezertov (aj nepečených), tort, buchiet, rezancov, na zahusťovanie omáčok Môžete ju kombinovať s ďalšími druhmi múky Výsledné cesto z ryžovej múky je pevné, ale nie je tak pružné ako zo pšeničnej múky Ryžová múka zvyšuje objem a pojivosť (bezlepkových) zmesí
Ryžová múka neobsahuje žiadne tuky Obsahuje bielkoviny, škroby, malé množstvo sodíka Najmä v celozrnnej ryžovej múke je zastúpená pomerne veľa kyselina listová, vitamíny rady B hlavne, draslík, fosfor a v menšom množstve horčík, zinok a vápnik Ryžová múka má priaznivý vplyv na trávenie a pomáha pri hnačkách, vďaka nízkemu obsahu sodíku je vhodná pre osoby s vysokým krvným tlakom Táto ryža navyše neobsahuje cholesterol a je v nej veľa vlákniny, preto je ideálna pre osoby s ochorením srdca a obehového systému Pomáha pri dne a artritíde a znižuje prekysľovaniu organizmu
VIETNAMSKÁ POLIEVKA S HOVÄDZÍM MÄSOM, RYŽOVÝMI REZANCAMI A JARNOU CIBUĽKOU
Ingrediencie:250 g mäsa na hovädzí vývar (rebrá alebo ohánky morková kosť), 400 g hovädzieho mäsa do polievky (falošná sviečková), 3 hviezdy badiánu (na 1 l vývaru 1 kus), 2 kusy kardamonu čierneho, 20 guličiek celého čierneho korenia, 2 hrebíčky, 2 ks celej škorice, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 50 g zázvoru, 15 g soli, 50 g cukru, 1 lyžica rybacej omáčky
Vložka do polievky:1 červená cibuľa, 50 g klíčkov mungo, 2 jarné cibuľky, 4 malé chilli papričky, 50 g širokých rýžových rezancov Pho, 1 limeta, vietnamské bylinky: 4 listy mexického koriandra, zväzok koriandra, snítka perily červené, snítka perily zelené, vietnamská bazalka
Postup:1 Mäso do polievky očistite a uložte do mrazničky, aby sa vám potom lepšie krájalo na tenké plátky
2 Hovädzie mäso na vývar a morkovú kosť, umytú a prekrojenú cibuľu na 1/2 (môže byť aj so šupkou),…