POPIS
Stolná sójová omáčka tradičnej značky Kikkoman je neoddeliteľnou súčasťou pri servírovaní sushi a príprave ázijských jedál Značka Kikkoman je vôbec najpredávanejšia po celom svete Táto sójová omáčka má príjemnú korenistú arómu a jemnú chuť Táto sójová omáčka sa vyznačuje zníženým obsahom soli
ŠPECIFIKÁCIE
Zloženie: voda, sójové bôby (17 %), pšenica
Alergény: Obsahuje sóju
Objem: 150 ml
Krajina pôvodu: Japonsko
Určenie: k priamej spotrebe, na dochucovanie omáčok, polievok, na prípravu marinád
NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pre 100 ml)
Kalórie: 450 kJ / 107 kcal
Tuky: 0 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 6,9 g z toho cukry: 3,9 g
Bielkoviny: 9,7 g
Soľ: 9,1 g
SÓJOVÁ OMÁČKA, POUŽITIE A JEJ VPLYV NA ZDRAVIE
Sójová omáčka je tmavo hnedá omáčka, ktorá má slanú chuť Používa sa na dochucovanie najmä ázijských jedál a pri servírovaní sushi Vyrába sa zo sójových bôbov, ktoré sú fermentované (kvasené) pomocou špeciálnej ušľachtilej plesne Sójová omáčka obsahuje veľké množstvo antioxidantov, a preto pomáha pri prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam Zdraviu prospešné sú iba len kvalitné sójové omáčky
So sójovou omáčkou by ste to nemali preháňať, pretože je veľmi slaná a mohla by prebiť chuť ostatných ingrediencií Navyše odporúčame soliť až po ochutnaní, môže sa totiž stať, že vďaka sójovej omáčke, už nemusíte jedlo dosolovať A bez ochutnania by ste jedlo mohli jednoducho presoliť
Sójová omáčka značky Kikkoman je vyrobená v Japonsku tradičnou metódou zo 4 čistých zložiek: sóji, pšenice, vody a soli Takto originálna sójová omáčka má jemnú chuť a príjemne korenistú vôňu Podáva sa k sushi a používa sa pri príprave rôznych ázijských jedál Ochucujú sa s ňou napríklad polievky, ryby, používa sa do marinád na mäso alebo pri príprave šalátov
PRUDKO PEČENÝ TUNIAK TERIYAKI NA POMARANČOVOM ŠALÁTE
Ingrediencie
300 g čestvého tuniaka, 4 - 5 lyžíc sójovej omáčky Kikkoman, 1 lyžica medu, 1 lyžička zázvoru, 2 pomaranče, 1 zväzok koriandra, 2 chilli papričky
Postup
1 V miske rozmiešajte sójovú omáčku, med a nasekaný zázvor
2 Tuniaka vložte spolu s marinádou do mikroténového sáčka, vytlačte vzduch, zauzlujte a dajte na 1 hodinu uležať do chladničky
3 Z pomerančov odkrojte kôru (odstráňte aj bielu časť, ktorá je horká) a nakrájajte na tenké plátky, ktoré rozložte na veľký plytký tanier Pomaranče posypte pokrájanou chilli papričkou a nasekaným koriandrom
4 Tuniaka vyberte z marinády a ľahko ho ošute v papierovej utierke (odstráňte kúsky zázvoru, ktoré by sa vám pri smažení rýchlo spálili)
5 Poriadne rozpáľte grilovaciu panvicu a tuniaka vcelku postupne opečte zo všetkých strán Dôležité je, aby okraje boli pekne opečené, ale v vnútri ostal ružový
6 Tuniaka nakrájajte na tenké plátky a dajte ich na pripravený šalát z pomarančov
SÓJOVO-CESNAKOVÁ MARINÁDA NA PORTERHOUSE STEAK
Ingrediencie
1/2 hrnčeka sójovej omáčky, 8 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1/4 hrnčeka olivového oleja, 2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, 2 porterhouse steaky (každý široký cca 3 cm, celková hmotnosť mäsa cca 1,3 kg)
Postup:
1 Prešľahajte sójovú omáčku, cesnak, olivový olej a čierne korenie v malej miske
2 Zhruba 3/4 marinády vlejte do vysokého plechu, pekáča alebo do panvice vhodnej do rúry Zvyšok marinády dajte zatiaľ stranou
3 Do marinády vložte steaky, niekoľko…