POPIS
Tapioková múka má možno trochu exotický názov, ale v podstate sa jedná o starý známy škrob Tapiok pochádza z koreňa maioku, ktorý rastie Západnej Indií a v Južnej Amerike Tapioková múka je plnohodnotnou náhradou, že bežnú bielu múku, navyše bez lepku Dokáže nahradiť i vaječný bielok v recepte na bábovku či sekanú Pečivo z tejto múky vám vydrží dlhšie ako klasické biele Má rozsiahle využitie v kuchyni; je možné ju využiť obaľovanie, zahusťovanie, pečenie sladkého i slaného Všetko hravo a s chuťou zvládne
ŠPECIFIKÁCIE
Zloženie: 98 % tapiokový škrob, 2% voda
Hmotnosť: 400 g
Krajina pôvodu: Thajsko
*Fotografia je iba ilustračná Odoberáme tapiokovú múku od viac výrobcov, aby sme vám zaistili vždy najpriaznivejšiu cenu Zloženie a množstvo sa nemení, iba môžete obdržať výrobok v inom obale
NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pre 30 gramov)
Kalórie: 460,24 kJ / 110 kcal
Tuky: 0 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 28 g
Bielkoviny: 0 g
PRAKTICKÉ RADY
Na jednu porciu odporúčame použiť 30 g tapiokovej múky
ČO JE TAPIOKA A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVIE?
Tapioka alebo maniok jedlý je tropická rastlina, ktorá patrí do čeľade prýškecovité a medzi okopaniny Táto ploda pochádza z Ameriky, ale dnes sa pestuje aj v Afrike, Juhovýchodnej Ázii alebo v Oceánii Tapioka svojim složením pripomína batáty (sladké zemiaky), pretože obsahuje škrob a bielkoviny Používa sa pre výživu ľudí, ale tiež hospodárskych zvierat Vyrába sa z nej napríklad tapioková múka, ktorá neobsahuje lepok a tak je vhodná pri bezpelkovej diéte Tapiokový škrob zväčšuje svoj objem a tak je ideálny na pečenie, smaženie Využíva sa najmä na prípravu bezlepkového pečiva
Maniok jedlý má priaznivý vplyv na zdravie a je potencionálnym liekom na neplodnosť a rakovinu Koreň tapioku obsahuje množstvo vápnika a vitamínu C Listy obsahujú bielkoviny, beta-karoten a lysin Maniok posilňuje imunitný systém, spevňuje kosti, uľavuje od bolesti hlavy a pomáha pri atritíde Tapiokový škrob znižuje cholesterol, zlepšuje trávenie a krvný obeh, udržiava správnu hladinu červených krviniek, chráni telo pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a pred Alzaheimerovou chorobou, pomáha pri cukrovke a pri liečbe ochorení prostaty, hrubéh čreva a rakoviny močového mechúra
RECEPT NA BEZLEPKOVÚ PIZZU Z TAPIOKOVEJ MÚKY
Ingrediencie:125 g tapiokovej múky, 1 vajce, 100 ml vlažnej vody, 2 lyžice olivového oleja, 100 g strúhaného parmezánu (môžete použiť Grana Padano), sušený cesnek, soľ
Na základ pizzy: 200 ml rajčinového pretlaku, sušená cibuľa, sušený cesnak, soľ, korenieNa vrch: klobása, saláma alebo šunka podľa chuti, syr, čerstvá bazalka
Postup:1 Rúru predhrejte na 250°C, pripravte si plech s pečiacim papierom a vymažte ho olivovým olejom
2 Vajce, vodu, olivový olej a korenie rozšľahajte Pridajte parmezán a postupne zamiešavajte aj tapiokovú múku Cesto by malo byť riedke a tekuté ako cesto na palacinky
3 Cesto rozlejte na plech (snažte sa o kruhový tvar) a pečte cca 8 minút
4 Medzitým si pripravte základ a suroviny na pizzu podľa chuti Môžete použiť napríklad rajčinový základ so sušenou cibuľou, cesnakom Základ ochuťte soľou a korením
5 Cesto vyberte z rúry, potrtite ho základom, poukladajte klobásou, salámou alebo šunkou (čo máte radi), posypte syrom a natrhanými lístkami čerstvej bazalky Vráťte pizzu ešte na 5 minút do rúryZdroj receptu: http://wwwveseleboruvkycz/2014/01/bezlepkova-pizza-z-tapiokove-moukyhtml
ČO…